Krigserklæring fra Ankara

■Tyrkia-arméen angriper IS i Syria og PKKs hovedkvarter i Irak, i første omgang fra luften. Samtidig pågår en bølge av arrestasjoner mot opposisjonelle. 

Etter å ha angrepet stillinger til terror-militsen IS i Syria, 25/7, starter Tyrkias flyvåpen natt til lørdag bombing av PKK-stillinger (Kurdistans Arbeiderparti) i Nord-Irak.

Også geriljaens hovedkvarter i Kandil-fjellene angripes med F-16-fly, som rettes mot treningsleirer, luftvern og tilfluktsrom ifølge militær e-tjeneste. En høyere offiser og flere innbyggere i en landsby er drept, ifølge PKK. `Operasjonene vil fortsette så lenge det faktisk foreligger en trussel mot Tyrkia`, erklærer statsminister Ahmet Davutoglu på lørdag etter 3 angrepsbølger mot IS i Syria og 2 mot PKK i Irak.  

 

 

Bisettelse av Gulay Ozarlan på lørdag i Istanbul. DHKP-aktivisten Ozarlan ble skutt noen dager før under en politirazzia. Foto: AP Photo/Cagdas Erdogan. 

Parallelt med fra fly- og artilleri-angrep pågår en bølge av arrestasjoner i Tyrkia. Statsminister Davutoglu sier: `De rettes mot `IS, terror-organisasjonen PKK og marginale venstre-grupper`. Men i følge Civaka Azad, et kurdisk medie-byrå, blir kun et fåtall IS-medlemmer arrestert i  Istanbul, Ankara og Adiyaman, mens mellom 600 - 1 000 kurdere blir arrestert, deriblant folkevalgte i det pro-kurdisk demokratisk folkeparti, HDP, patriotisk-demokratisk ungdom, YDG-H og tilhengere av sosialistiske grupper i DHKP-C. I Ankara ransaker politi sentralen til lærernes fagforbund Egitim Sen. Under begravelsen til en DHKP-C-aktivist som regelrett  henrettes med 14 skudd, stormer politiet lørdag et gudshus for sjia-muslimske alevier i Gazi, Istanbul. Alevier blant kurderne i Tyrkia forfølges av sunni-muslimske fundamentalister. En 21-årig demonstrant blir drept natt til søndag i byen Cizre, en kurdisk bastion, etter at politiet har skutt mot protesterende ungdommer. 

Flere titall skades dessuten under politi-angrep mot demonstranter i Istanbul, Ankara, Izmir og Diyarbakir. Planlagt `stormarsj for fred`, 26/7 i Istanbul, organisert av HDP-alliansen, der en venter 100 000 deltakere, forbys av guvernøren `av sikkerhetsmessige grunner med vekt på fare for trafikk-kaos`. 

 

`Frigjøringsbevegelsen føler seg forpliktet av fredsbestrebelsene til kurderlederen, Abdullah Öcalan`, heter det i en erklæring fra PKK søndag. Lokale krefter står bak drap på politifolk som hevn for AKP-regjeringens medansvar for IS-angrepet mot ungsosialister i Suruc. Det betyr ikke avslutning av våpenhvilen fra vår side. Den har vart i 2 og et halvt år. Bombing av geriljaens bakland kan derimot føre til at våpenhvilen mistet sin betydning: `I stedet for kamp mellom PKK og den tyrkiske staten blir det nå krig mellom Erdogans diktatur og det kurdiske folket sammen med demokratiske krefter i Tyrkia`, sier organisasjonen i opprop om motstand mot krigspolitikken og Tyrkias president Erdogan.  

 

Arbeider- og bonde-frigjøringsarméen, TIKKO, viser solidaritet. I Derzim-fjellene ødelegger den maoistiske geriljaen en panservogn under angrep på en militærpost. Natt til søndag dør 2 soldater når bombe detoneres ved et militærkjøretøy i byen Lice, en PKK-bastion. PKK sier USA-ledelsen har gitt Ankara grønt lys for angrep på geriljaen som motytelse for NATOs bruk av tyrkiske flybaser i kamp mot IS. `PKK er en terror-organisasjon og vi respekterer vår NATO-allierte Tyrkias rett til sevforsvar`, sier talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd i Washington til den tyrkiske dagsavisen Sabah, som er Erdogan-vennlig. Regjeringene i flere NATO-land, som Norge, Tyskland uttrykker seg noenlunde på samme måte.  

President i det autonome kurdiske området i Nord-Irak, Masud Barsani, beklager seg over Tyrkias brudd på Iraks territoriale integritet med bombeangrepene. I den autonome regionen er samtidig tusenvis på gaten mot de tyrkiske angrepene og Barsanis `forræderi`.       

Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 5/8-2015. Kilde: JW/Nick Brauns, Izmir, 27/7-15. 

 

Utskrift E-post

Norges Kommunistiske Parti

 Bokmål -  Nynorsk -  Engelsk

Besøksadresse  Helgesensgate 21, Oslo
Kontaktskjema finner du her Distriktene finner du her
Postadresse Kiledalen 21, 4619 Mosby

Organisasjonsnr: 985 002 967 - Telefon: 994 51 476 (leder) - Kontonr: 7878 05 37247

ARBEIDERMAKT
MOT KAPITALMAKT!