Om at livet er det mest dyrbare vi har. Likvidering eller hendelig uhell?

Skrevet . Publisert i Runas Røde Råd

Merkelig at det alltid rammer arbeiderklassen, når politiet skyter i «selvforsvar». Også her i Kristiansand. Et drap av en borger, er ett drap for mye. Det er ikke trygt å være publikum, når politibetjenter skyter et medmenneske i overkroppen for å avverge det de kaller et «mordforsøk» mot politiet. Fingrene sitter da for løst på avtrekkeren. Lovlig tjenestehandling, sier politiet. Dette var unødvendig og burde vært unngått, sier jeg. Hvorfor ikke punktere dekkene, så han ikke kunne kjøre videre, og la familiefaren få leve?

I november ble en ung familiefar gjennomhullet av mellom 8 og 15 skudd, og drept av politiet i Kristiansand. Hendelsen varte i 17 minutter, fra tipset, om en bevæpnet full mann kjørende i bil, ble ringt inn og til politiet bevæpnet seg, rykket ut og skjøt mannen. Det tok mannen to timer å blø i hjel på sykehuset etterpå.

Den drepte skal ha løst skudd mot politiet, sies det, men ingen betjenter er skadet. En innbygger er derimot drept. Som Fædrelandsvennen skriver ble «det som politiet ble utkalt til ikke ansett som dramatisk i seg selv», men de velger likevel å bevæpne seg til tennene. Og det er da det dramatiske skjer.

Utdrag fra dødsannonsen lød: «Min hjertens kjære, min sjelevenn, vår omsorgsfulle, hjelpsomme, kjempe snille, morsomme, flotte, kuleste pappa i verden, vår kjære sønn, gode bror, svoger, min kjære hjelpsomme svigersønn, snille onkel, vår alltid omtenksomme gode venn, døde brått, uventet og så alt for tidlig fra oss, 35 år gammel, Øvrebø, 27 november 2016».

Han etterlater seg en ung kone og fire jenter, der den eldste er adoptivdatter. Hun rakk heldigvis å ønske han en god farsdag, søndagen før han døde. Der takket hun han for at han ville være den gode faren for henne, som hun ikke fikk fra den biologiske faren sin.

Kirken var fullsatt under begravelsen. Like kjært som blomster var en gave til barnas utdanningsfond. Det blir nok en utfordring å få fire jenter uten far igjennom utdanningen likevel. Kronerulling blant familie, venner og naboer ble startet i tillegg, for at barna hans skulle få en litt triveligere julefeiring, uten de største økonomiske bekymringene. Julen blir tung nok uansett.

Av 15 etterforskede saker, der politiet har avfyrt vådeskudd under den 14 måneders lange midlertidige bevæpningen, ble 6 politimenn straffet. En fjerdedel av politistudentene strøk på oppskyting med pistol i år.

Skummelt og ubehagelig er beskrivelsen fra vitnene til hendelsen i Kristiansand. De ble stoppet av et stort oppbud med bevæpnet politi i fullt feltutstyr; med hjelmer med visir og bevæpnet med automatvåpen. Et vitne sier at det er det verste han har sett på sine 18 år som taxi sjåfør i Kristiansand.

Dette styrker NKPs nei til bevæpnet politi i gatene. Dette oppleves som panikk handling fra politiets side.

Utskrift