Om Arendalsuka 2018

Per Sandberg-saken og overbetalte stortingspolitikere uten valgflesk stjal mesteparten av tiden under årets partilederdebatt. På gaten utenfor sperret noen øynene opp da Vidar Kleppe gav NKP-lederen en klem. Den kom overraskende og nok fordi jeg hjalp mannen gjennom parkeringskaos og kjøpesenter, og viste vei. Demokratene deltok for første gang.
Arendalsuka er et sted der alt kan hende. Tradisjonstro fikk NKP-teltet også i år besøk av NHO. I år kom de med mer enn «smuler fra de rikes bord», (i og med at sukkeravgiften er innført blant annet); pikekyss og hvit sjokolade. Noen synes dette er merkelig (de går ikke til SV- eller Rødt-teltet). NKP mener vi må samtale med klassefienden. NHO kommer aldri uten at de tar noe tilbake, så vi serverer kaffe og gir dem NKP-effekter til privat bruk. Det er avtalen. Med galgenhumor går alt, men NHO registrerer at NKPere produserer buttons og arbeider konstant også under deres besøk, mens de sitter timevis med beina i kors hos oss, og får betalt for å være der. Intet nytt under solen, ennå. Vi vet hvor vi har hverandre.
Apropos kors. Arendal befinner seg i bibelbeltet, så der er ikke et år uten at noen ber aftenbønn for en. Vil de gi deg det Nye testamentet, så tar vi høflig imot mot at de går fra NKP-teltet med et stykk Friheten og politiske skoleringsbrosjyrer. Vi kaster ikke bort mer tid på dem som mener homofili er en sykdom, og det som verre er. NKP viser heller våre holdninger i pride paraden som antifascister.
Arrangørene av Arendalsuka kan ikke skille mellom ytringsfrihet og hatefulle ytringer. Derfor lot de SIAN og Alliansen delta, tross bortvisningen i fjor; i år beskyttet av tre pansrede kjøretøy og en rekke bevæpnet politi. Denne ekstra «sikkerheten» for at de misforstått skal få hat-ytre seg, koster fellesskapet, så mon ikke teltplassen blir dyrere for alle til neste år?
Da Arendalsuka startet opp i 2012 var alt gratis, og også NKP kunne få dobbel teltplass i politisk gate. Nå koster alt, og førstemann til mølla-prinsippet gjelder for oss nederst på rangstigen.
En fersk undersøkelse viser at de som legger igjen 100 000 kroner eller mer i sørlandsbyen disse dagene får mest igjen for oppholdet. Man kan leie cruise og utesteder, kjøpe reker og sprudlevann og besørge kjente artister som trekkplaster for kveldenes utallige arrangementer. Det er for dem som har penger nok, og mener at lobbyvirksomhet er det som teller. NKP er heldig som låner lokalet i sentrum av en god kamerat.
NKP deltar for å snakke med vanlige folk om helt dagligdagse utfordringer. Folk oppsøker NKP-teltet av oppriktig nysgjerrighet. Herlig! Vi sier ikke nei til et kort intervju som ble vist på TV2-nyhetene. På tross av feilsitering fra kommentatoren, er vel nesten all oppmerksomhet god oppmerksomhet?
Men ikke alltid. Første dag arrangerte Rød Ungdom mellom andre en snu-ryggen til fienden aksjon mot SIAN og Alliansen. Senere i uken ble seks såkalte kommunister fra Tjen Folket ble arrestert med pepperspray og siktet for planlegging av voldelige opptøyer. Dette setter alle andre kommunister i dårlig lys, og resultatet ble at disse med hatefulle ytringer fikk taletid i riksdekkende media. I mine øyne var aksjonene lite gjennomtenkt og virket mot sin hensikt.
I Arendal er det bedre å nå ut til folk med en god prat, godt lesestoff, gode slagord og et telt som i prakt skiller seg fra alle andre. Hjertelig takk for innsatsen, kamerater!

Utskrift E-post

Norges Kommunistiske Parti

 Bokmål -  Nynorsk -  Engelsk

Besøksadresse  Helgesensgate 21, Oslo
Kontaktskjema finner du her Distriktene finner du her
Postadresse Kiledalen 21, 4619 Mosby

Organisasjonsnr: 985 002 967 - Telefon: 994 51 476 (leder) - Kontonr: 7878 05 37247

ARBEIDERMAKT
MOT KAPITALMAKT!