Erdoğan: Ikke en legitim president

Skrevet . Publisert i Midt-Norge

Det tyrkiske presidentvalget ble avholdt 10. august. Recep Tayyip Erdoğan, på tross av AKP-regjeringens rulleblad med mord, massakre og dokumentforfalskning, ble valgt som Tyrkias tolvte president. Tyrkias Kommunistiske Parti, som minner om at de kriminelle handlingene han har utført gjør at Erdoğans kandidatur er uakseptabelt og han burde øyeblikkelig bli stilt for retten, hadde oppfordret folket til å boikotte valget. 34 millioner av velgerne var mot Erdoğan. I følge de uoffisielle valgresultatene fikk Erdoğan 21 millioner stemmer (51 prosent) mens 34 millioner enten stemte mot ham eller ikke gikk til stemmeurnene. Det totale antallet avstående var 15 millioner mennesker. Det lave oppmøtet tatt i betraktning, som var rekord lavt, ble Erdoğan valgt som ny president med støtte fra 38 prosent av den totale velgermassen. Disse resultatene ble reflektert i hans seiers tale, som var tilbakeholden og ikke så oppstemt som det hadde blitt forventet.

Lese hele uttalelsen fra Tyrkias Kommunistiske Parti her…

Tyrkias Kommunistiske Parti, i en uttalelse i etterkant av valget, erklærte Erdoğans presidentskap illegitimt og kaller på folket til å kjempe mot hans islamistiske-neoliberale diktatur.

Det var to andre kandidater i dette valget: Ekmeleddin İhsanoğlu var kandidaten til begge de to opposisjonspartiene, Det republikanske folkepartiet (CHP) og Det nasjonale aksjonspartiet (MHP). Han beskrives som en mykere islamist sammenlignet med Erdoğan. Tidligere tjente han som generalsekretær i Organisasjonen for islamsk samarbeid, fra 2004 til 2014, og han hadde blitt nominert til denne posisjonen av AKP regjeringen. Hans gode forhold til Erdoğan smuldret etter de hadde delte meninger angående den såkalte Arabiske våren. İhsanoğlu, som var forsiktig med å ikke tirre USA og Saudi-Arabia, forholdt seg stille til den militære intervensjonen i Egypt. Erdoğan angrep İhsanoğlu i offentlighet for hans standpunkt og nominerte han ikke igjen til generalsekretær i Organisasjonen for islamsk samarbeid.

Selahattin Demirtas, leder for Folkets demokratiske parti (HDP) var kandidaten valgt av Den kurdiske bevegelse, men han hadde ingen sjanser til å vinne valget. På tross av Demirtas’ kandidatur ventet Den kurdiske bevegelse taktisk på at Erdoğan skulle bli valgt, for så å kunne fortsette «fredssamtalene» med AKP regjeringen. Den kurdiske bevegelsen har satt pris på Erdoğan for å ha initiert og vært en av arkitektene bak «fredsprosessen» med Abdullah Öcalan, den fengslede leder for Den kurdiske bevegelse.

De tre opposisjonspartiene i parlamentet, til tross for å ha stilt kandidater ved valget, hadde ingen valgkampstrategi som ærlig siktet på å utfordre Erdoğan. Dette var også en av årsakene til den lave valgdeltagelsen og det høye antallet med underkjente stemmer, som en del var stemmer i protest. Dette er første gang Tyrkias president ble valgt ved folkeavstemming. Men det er en hake; kandidatene som stilte til valg var nominert av parlamentet, ikke folket. Det er forventet at Erdoğan, som ble Tyrkias første direktevalgte president, vil utnytte sin nye posisjon til ytterligere snøre inn sitt diktatur og videreføre den fascistiske linjen han står for. Det har blitt bevist igjen og igjen; denne gangen av velgerne, at han ikke er valgt til president over hele landet ettersom valgresultatene og den pågående debatten viser at halvparten av det tyrkiske folk ikke anser hans styre for å være legitimt.  

Det internasjonale sekretariat,

Tyrkias Kommunistiske Parti

 

 

 

 

 

Utskrift