Tusener av israelere protesterte mot krigen på Gaza

Skrevet . Publisert i Midt-Norge

7000 israelere protesterte lørdags kveld (26.7.2014) mot krigen i Gaza under parolene: «Ingen flere døde – Israel-Palestinsk fred, nå!». Protesten fant sted på Rabin torget i sentrum av Tel Aviv. Slagord ropt av demonstrantene var blant annet «Stop krigen», «Hent soldatene hjem» og «Jøder og Arabere nekter å være fiender». Demonstrasjonen ble arrangert av Hadash. Hadash - Demokratisk front for likhet og fred - er en sammenslutning bestående av det israelske kommunistpartiet Maki og andre venstreorienterte partier. Kommunistpartiet bevarte sin status som uavhengig parti etter Hadash ble opprettet 15. mars 1977. I dag holder Hadash fire seter i Knesset, to av disse er medlemmer av Maki.

Appellanter ved protestene lørdagskveld inkluderte Hadash’ Knesset-representant Dov Khenin; en israelsk og palestinsk veteran fra organisasjonen Kjempende for Fred, Yifat Solel, lederen for Meretz partiets anti-okkupasjons forum; Professor Eva, President av Bezalel Akademi for Kunst og Design; forfatter Odeh Bisharat, tidligere Hadash-sekretær og Dr. Julia Chaitlin, foreleser ved Sapir Akademiske Høgskole i Sderot og resident ved kibbutzen Urim, nær Gaza. Et medlem av sentralkomiteen til Israels Kommunistiske Parti og fagforenings organisator Alon-Lee Green var konferansierer. Israelske Kanal 2 noterte at venstre-fløy partiet Meretz, så vel som organisasjonen Fred Nå hadde valgt ikke å ta del i markeringen. Ben Kfir av Foreldrenes Sirkel, som fikk sin datter drept i et selvmordsangrep utført av Hamas i 2003, talte også. Han motsa regjeringens påstand om at det ikke er noen parter for fred blant palestinerne. Talerne kritiserte regjeringen for dens holdning mot fredsforhandlinger, og for å ty til krig som en standard politikk. Demonstrantene krevde en slutt på okkupasjonen og beleiringen av Gaza, og tente lys for å minnes ofrene.

Cirka 300 høyreekstreme var på plass med en kontra-protest, og forsøkte nå hoveddemonstrasjonen. En stor mengde politi hadde omkranset torget for å holde sidene fra hverandre. Fire ble arrestert.

Invitasjonen til freds-demonstrasjonen leste: «På lørdag markerer fredsleiren sin standpunkt på Rabin torget. Krigen tar en tung belastning i liv og skader på begge sider, i ødeleggelse og redsel, under bomber og raketter, svarer vi på dette ved å ta et standpunkt og stille kravet: Stop krigen nå!»

«Vi må avslutte krigen og begynne samtalene med den anerkjente palestinske ledelse på Vestbredden og i Gaza for å avslutte okkupasjonen og beleiringen, og for å oppnå uavhengighet og rettferdighet for begge folk – i Israel og Palestina.»

«I stedet for å bli dratt, igjen og igjen, inn i flere kriger og flere militære handlinger, så er det tid for å lede veien til dialog og politisk forlik. Det er en politisk løsning. Hvilken pris må vi betale – folket i sør og de andre borgerne i Israel, og folket i Gaza og på Vestbredden – før vi når en løsning? Sammen, jøder og arabere, vil vi overkomme okkupasjon og krig, hat, oppvigleri og rasisme – og tilby en vei til liv og håp.

Israels Kommunistiske Parti

 

Den artikkelen baserer seg på en uttalelse fra Maki oversatt fra engelsk, som kan leses her: http://www.solidnet.org/israel-communist-party-of-israel/cp-of-israel-thousands-of-israelis-protest-the-gaza-war-in-tel-aviv-en

Andre interessante linker fra Israels Kommunistiske Parti:

http://maki.org.il/en/?p=2673

http://maki.org.il/en/?p=2686

http://maki.org.il/en/?p=2689

http://maki.org.il/en/?p=2696

http://maki.org.il/en/?p=2699

http://maki.org.il/en/?p=2702

http://maki.org.il/en/?p=2710

 

Utskrift