Føkk EU - privat diplomatspråk

Skrevet . Publisert i Midt-Norge

Hva er dine tanker? Slik starter klippet lekket på Youtube, som spiller lydopptaket av en telefon samtale mellom den amerikanske toppdiplomaten for europeiske og euroasiaspørsmål, Victoria Nuland, og den amerikanske ambassadøren til Ukraina, Geoffrey Pyatt. Ved 03:01 i det fire minutter lange lydopptaket faller de magiske ordene fra Nulands munn: …and, you know, fuck the EU.

Nå er det vel strengt tatt ikke mye innen amerikansk utenrikspolitikk vi kommunister er enig med den amerikanske regjeringen i, men «føkk EU» har vi sagt siden vi sluttet å si «føkk EF».

 


Lekkingen av disse opptakene har vakt furore internasjonalt. Merkel er forbanna. Russerne er overrasket over «konversasjonsdømmekraften» til Nuland når hun omtaler EU. Amerikanerne verken nekter eller bekrefter at samtalen er det den er, og peker finger mot russerne for å ha lekket samtalen; Her svarer russerne på sine side, via twitter-siden til Dmitry Loskutov, assistent til den russiske visestatsministeren, at:«Næh, hakke gjort det, schø». Loskutov datt tilfeldig vis over opptaket mens han surfet på internett.

Nuland selv er imponert over etterretningshåndverket og lydkvaliteten på opptaket.

Når amerikanske talsmenn sier setninger som «vi sa ikke at opptaket var u-autentisk», så må vi gi de litt rett der. Opptaket har enkelte hakk og tilsynelatende små hopp i samtalen, for et utrent etterretnings-øre er det mulig å kunne anta at samtalen har blitt redigert, men i hvilken grad vil vi neppe få vite på en stund.

Der media og diverse byråkrater, diplomater og eurokrater henger seg opp i ordene «Føkk EU», så kan vi kommunister fokusere på et annet amerikansk ordtak: Don’t hate da playa, hate da game!

Samtalen viser rett og slett den amerikanske imperialismens ansikt, og motsetningene mellom de «store» imperialistiske kreftene. USA er venner med EU, og EU er venner med USA, men begge sitter i den samme sandkassa og vil ha den samme spaden (For å grave all sanda til sitt hjørne av kassa).  Innholdet i samtalen er det ingen som egentlig bryr seg om ennå, amerikanerne vil ikke snakke om det. Hva mer enn «Føkk EU» ble sagt?

Det som Diplomat Nuland og Ambassadør Pyatt snakket om var situasjonen i Ukraina. De prater om hvordan de skal «spille» Klitsjko-kortet. Vitali «Doktor Jernknyttneve» Klitsjko er en tidligere ukrainsk tungveksbokser (og verdensmester) som nå har blitt en markant figur i ukrainsk politikk. Klitsjko grunnla partiet Ukrainas Demokratiske Allianse for Reformer (UDAR). Klitsjko og UDAR er populære, og fikk 14 prosent oppslutning ved parlamentsvalget i 2012.

Den amerikanske telefonsamtalen om de interne forholdene omhandler hvordan de skal spille brikkene Arsenij Jatsenjuk (Konservativ, pro-europa-politiker fra Ukraina nest-største parti), Oleh Tjahnybok (Høyrevridd «opposisjonspolitiker» og rasist), Viktor Janukovytj (Sittende president) og Vitali Klitsjko i forhold til hverandre.

Ambassadør Pyatt: Klitsjko har vært ledehunden, så vil han ta seg tid i forhold til kommende møter, og han snakker nok med sine folk akkurat nå. Jeg tror at om du [Nuland] snakker med ham personlig, så vil det hjelpe med personlighetsstyringen mellom de tre [Jatsenjuk, Tjahnybok og Klitsjko], og det gir deg sjansen til å handle raskt. Tidligere i samtalen omtaler ambassadøren notater han har oversendt angående «problemer i ekteskapet» akkurat nå.

Amerikaneren diskuterer i samtalene hvem som burde sitte i regjering eller ikke, viktigheten av at de holder de moderate demokratene samlet, og at det viktig å holde Tjahnybok og Klitsjko på utsiden av en regjering, for det er jo tross alt Arsenij Jatsenjuk som har økonomisk erfaring og regjeringserfaring. I Victoria Nulands egne ord: Det han trenger er «Kleetch» og Tjahnybok på utsiden, han trenger å snakke til de fire ganger i uken. Om «Kleetch» kommer inn på det nivået, jobbende for Jatsenjuk, jeg tror ikke det vil fungere.

Amerikanere jobber for å skape en avtale i Ukraina som er hensiktsmessig for dem (Akkurat som EU og Russland gjør det samme). I samtalene tar Nuland og Pyatt også kosmetiske grep. Det imperialistiske spillet handler ikke bare om det som skjer bak scenen, men også om hvordan teaterpublikumet skal blidgjøres.

Nuland: Jeg har pratet med Jeff Feltman [Under-Generalsekretær for FNs departement for politiske saker], og han har et nytt navn for FN-fyren Robert Ferry. […] Han har fått både Ferry og Ban Ki-Moon til å bli enig om at Ferry kan komme inn på mandag eller tirsdag. […] Det hadde vært flott for å lime denne greia, og særlig om FN kommer og limer det hele sammen. Og, …du vet, føkk EU.

Hvilke avtaler som skjer på internasjonalt plan er det vel ingen som har full oversikt over. De store imperialistiske kreftene, som for eksempel EU, USA og Russland kjemper mot hverandre hele tiden (Og innad i EU er det heller ikke helt greit; Her sitter Frankrike, Storbritannia og Tyskland ved samme bord og smiler pent til hverandre). Men det er viktig, selv for store mektige regjeringer og kartell at folket må være akkurat blide nok til at de ikke tar makten fra de.

Ambassadør Pyatt runder av samtalen på følgende vis: Men uansett, vi kan låne Joey Setup på denne om vi beveger oss raskt. La meg arbeide med Klitsjko, og jeg tror nok vi trenger noen, en internasjonal personlighet til å komme ut hit å hjelpe til som jordmor i denne saken. Det andre siden av saken er noe slags utstrakt hånd til Janukovytj, men vi får prate om det i morgen om vi ser hvordan ting begynner å falle på plass.

Nuland høres helt til sist i opptaket, hun referer til noen notater, og bekrefter ovenfor Pyatt at Biden (Joe Biden, amerikansk visepresident)er villig til å stille opp med en «det var gutten sin» og for å få avtalene til å klistres.

Vi må fortsette avkledningen av hykleriet, avdekke motsetningene som ligger i dette samfunnssystemet kalt kapitalisme. De gjør en utmerket god jobb selv, men når de begynner å tåkelegge og dreie på sannheten (Som når det handler mer om skitne ord, enn skitne handlinger) så må vi trå til med vifte og rettetang.

 

Lydklippet av Nuland og Pyatt finner du her:

http://www.youtube.com/watch?v=MSxaa-67yGM&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DMSxaa-67yGM&app=desktop

Utskrift