Ikke med et kupp, men med folkets vilje

Skrevet . Publisert i Midt-Norge

 

 

 

 

Det ser ut som om statsminister Erdogan antageligvis er dødsredd etter utviklingen i Egypt, og gav ordren om å «spre massene øyeblikkelig»

Like etter uttalelsen som sa «Vi vil åpne Gezi-parken for offentligheten» ble titusenvis av mennesker som ville gå inn i parken – med en rettsavgjørelse i sine hender som forbød Erdogans prosjekt for Taksim-plassen – angrepet med tåregass, vannkanoner, batonger og gummikuler, som en følge av Erdogans ordre. Hundrevis av mennesker, inkludert medlemmer av TKP, ble skadet, like mange anholdt.

 

Mens diktatorene vakter angrep folket angrep en håndfull fiender kvinner med kniver og machetes i sine hender. I sikkerhet bak politietsrekker ropte de «Vi er Tayyips soldater». (Den tyrkiske statsministers fulle navn er Recep Tayyip Erdoğan, red. anmrk.)

Mr. Diktator, du vil bli fjernet. Sammen med alle dine feige og svikefulle menn som du promoterer og finpusser som de «50 prosent», så vil du være vekk.

Hele Tyrkias folk slår på gryter og panner for deg.

I morgen i Kadıköy (Istanbul) vil menneskene du gasset i dag bli til hundreder og tusener, og de vil håne deg og skrike:

«Vi er ikke redd deg»

Du, på den annen side, er redd. Du angriper mer etter hvert som du blir redd, men folkets raseri vil øke også ved dine angrep. Og som du ser det økende raseriet mot deg blir du mer redd.

Din tid er forbi.

Denne uttalelsen ble skrevet av sentralkomiteen til det kommunistiske parti i Tyrkia (TKP) den 8. juli, 2013. Etter den tid har ikke opprøret i Tyrkia stilnet:

8. juli overvar Istanbuls guvernør den offentlige åpningen av Gezi-park og massene strømmet inn i parken. Gezi-parken ble tømt og stengt innen en time etter guvernøren forlat plassen. 22. juli fikk Tyrkias kultur ministerium akseptert sin anke til den regionale domstolen og fikk fjernet den siste juridiske hindringen for konstruksjonsplanene for Gezi-parken. Fagforeningen for tyrkiske ingeniører og arkitekter uttalte at ikke en eneste spiker kan bli slått inn i Gezi-parken, fordi de gjeldene konstruksjonsplanene for området har blitt avslått hos domstolen i Istanbul by. 30. juli utlyste foreningen for frilans arkitekter i Istanbul en design konkurranse for re-utviklingen av parken, flere hundre arkitekter signerte et opprop for å få stoppet konkurransen.  31. juli samlet tusenvis av mennesker på Taksim-plassen for å høre faren til Berkin Elvan, en hardt skadd 16-åring, kreve at regjeringen finner de som sto bak sønnens skader.

7. september utbrøt det igjen større protester når politiet forsøkte å innta campusen til Midtøstens Tekniske Universitet (METU) for å håndheve konstruksjonen av en ny vei som vil resultere i ødeleggelsen av skogland. Sympati protester bryter ut i både Istanbul og Izmir (Tyrkias tredje største by etter Istanbul og hovedstaden Ankara). Dagen etter bruker politiet tåregass på demonstrasjonen i Ankara. 9. september blir en aktivist i Antakya drept under en støtte-demonstrasjon for studentene ved METU. Demonstrantene mener han døde etter å ha blitt truffet av en tåregassbeholder, myndigheten på sin side påstår det var en selvforskyldt fall ulykke.

Etter dødsfallet aktivisten Ahmet Atakan i Antakyat har demonstranter hatt sammenstøt med politi over hele Tyrkia. Nok et dødsfall inntraff 14. september da Serdar Kadakal døde fra skadene han ble påført etter politiets intense bruk av pepperspray.

Statsminister Erdogan omtalte demonstrantene i den første runden av protester som politiske tapere, ekstremister og plyndrere. Han antydet også at det var politiske motiv bak, særlig fra Det republikanske folkepartiet, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi). CHP er hovedmotstander for Erdogans Rettferdighet- og Utviklingsparti, AKP (Adalet vd Kalkinma Partisi). Men demonstrasjonene som eksploderte i Tyrkia tidligere i år var ikke toppstyrt, de sprang ut i fra en uorganisert grasrot. Og de handler om mye mer enn en liten park og noen trær. Det var mennesker fra både høyre- og venstresiden som gikk ut i gatene, mer enn bare studenter og akademikere. Protestene gikk på tvers av politiske- religiøse- og samfunnsmessige skillelinjer.

Den tyrkiske kritiker og forfatter Oktay Ege: Disse protestene handler om millioner av tyrkiske mennesker som gjør hva de kan for å beskytte vårt lands omdømme av individuell frihet og sekularisme. Etter ti år med å ha fått sine rettigheter tatt fra dem bit for bit, går landets unge og gamle sammen for å minne en vrangforestilt, selvinnsatt konge om at han ikke hersker over landet, at landet ikke tilhører ham, det tilhører oss alle.

Det kommunistiske partiet i Tyrkia (TKP): Regjeringen later som om de ikke forstår det faktum at den gamle balansen har blitt forskjøvet, og ikke kan bli gjenopprettet. Alle vet at bevegelsen ikke er et produkt av følsomhet mot trærne i Gezi-parken. Folkets sinne er over de urbane transformasjons prosjektene, markedets terror, den åpne og direkte intervensjonen mot ulike livstiler, amerikaniseringen og underdanigheten ovenfor USA, den reaksjonære politikken og fiendskapet mot det Syriske folk. AKP kan ikke lure folket med snakk om at de skal plante flere trær enn de som de vil hugge ned.

(Bildet er fra en TKP-demonstrasjon i januar 2013 mot utplasseringen av NATO-missiler på Tyrkisk territorium)

Kravene handler om å få slutt på politivold, retten til å demonstrere og å samles, mot privatiseringen av folkets eie og om ytringsfrihet. De er for at media skal rapportere saklig, bredt og ikke være et propaganda-maskineri for makthaverne og at regjeringen skal eksistere for folket, ikke motsatt som det er i dag. Og det handler om Tyrkias rolle som løpehund for NATO i Vestens konflikt med Syria.

NKP stiller seg solidarisk med våre tyrkiske kommunistiske søsterpartiers politikk til støtte for det tyrkiske folkets opprør og protester mot regimets diktatoriske fascistiske voldsmetoder, med kravet til regjeringen: «Gå av!»

 

 

 

 Utskrift