Nei til USA-NATO inngripen i Syria

Press for en direkte militær inngripen i Syria av USA, Stor-Britannia, Frankrike, Tyrkia, Israel og reaksjonære monarkiene blant gulf-statene har nådd et kritisk punkt. Hvert øyeblikk kan vi få melding om drone angrep, forsøk på å sette opp en flyforbuds-sone eller andre krigshandlinger. Det amerikanske folk, i en offentlig undersøkelse, har allerede indikert at de ikke ønsker at USA går til krig i Syria. Nå er det på tid å gjøre seg hørt, før det er for sent.

Oversatt fra engelsk av Geir Skavern: Publisert 27. august 2013 på peoplesworld.com

Les mer om peoplesworld.com her: http://www.peoplesworld.org/about-us 

 

De pågående taktslagene for en inngripen har blitt stimulert av nyhetsmeldinger om kjemiske våpen-angrep på forstadene i Damaskus, som skal ha drept hundrevis av mennesker og gjort mange flere syke. Antagelser blir gjort, før alle fakta kan bli analysert vitenskapelig og objektivt, som sier at angrepene kom fra styrkene til Syrias President Bashir Assad. Assads regjering avviser disse anklagene og påstår at det var rebellen som var ansvarlige. 

Den britiske utenriksminister Wiliam Hague har uttalt at NATO-maktene og deres alliert kan omgå FNs sikkerhetsråd og gå rett inn en væpnet konflikt. De tyrkiske og franske regjeringene kommer med lignende krigshissende erklæringer. Innen Obama-administrasjonen er det sivile rådgivere som oppildner for at presidenten skal stupe i det, mens angivelig er militæret mer forsiktig.

Vi forsvarer ikke Assad og hans regjering. Vi husker hvordan, under Irak-krigen, den amerikanske regjeringen la seg på rygg for å samarbeide med Bush-administrasjonen i forbindelse med en av dens mest barbariske handlinger, de "ekstraordinære gjengivelsene" og torturen av mennesker som ikke har blitt dømt for noen kriminell handling. Og Assads regime sin politiske utøvelse har tilsynelatende gitt gro bunn for en bred innenriks opposisjon.

Men, de syriske væpnede rebellene er vidt rapportert å inkluderere mennesker som sine handlinger har vært like brutal og, mer viktig, som truer å sette opp en stat som de sier vil undertrykke hele sosiale og religiøse grupper i Syria, inkludert medlemmer av den Allawitiske grenen av Islam (Som Assad og hans regjerings medlemmer tilhører), Kristne, Shia-muslimer og andre. Videre, Al Nusra Front, en av de mektigste seksjonene blant rebellene, har tilknyttninger med Al Qaeda og vil sannsynlig feie moderate grupper raskt til side om regjeringen faller. Menneskerettighets situasjonen vil sannsynlig bli kratig forverret om slike mennesker tar statsmakten. Disse er ikke venner av det amerikanske folk.

En eskalert krig kan sette hele midtøsten i brann. Den overlapper allerede utover Syrias grenser inn i Irak og Libanon, og den truer med å involvere Jordan og andre stater, deriblant meget sannsynlig Iran.

Vi stiller spørsmål med motivene bak dette plutselige presset for en massivt eskalert krig. Selv om Syria ikke er en stor oljeprodusent, så er landets sentrale geografiske plassering i regionen noe som gjør at det er et viktig stykke eiendom for de som vil ha kontroll over midtøstens olje-ressurser. Vi finner det motbydelig når bekymring om menneskerettigheter blir brukt til å promotere olje-agendaen til internasjonal monopolkapital. Det er også hyklersk at en allianse som inkluderer føydale despoter fra Saudi Arabia og Gulf-statene skal ta på seg en kappe som forsvarere av demokrati, frihet og menneskerettigheter. Den autoritære regjeringen til statsminister Erdogan i Tyrkia er også et "underlig ligg" når det kommer til å forsvare menneskerettigheter.

Det er bemerkelsesverdig at ved det tidspunktet de nye anklagene ble reist, så sto rebellenes koalisjon i vanskeligheter. Det har vært reelle treffninger mellom koalisjonens islamistiske og sekulære grener, og mellom arabiske islamister og kurdiske elementer nær den tyrkiske grensen. De fleste analytikerne har sett Syrias regjeringsstyrker i føringen på dette tidspunktet. Mange kommentatorer bemerker at det ville ha vært ulogisk og selv-destruktivt for den syriske regjering å skape et påskudd for USA og NATO til å gripe på dette tidspunktet.

Men hva om de kjemiske angrepene vil vise seg å komme fra regjeringens side? Selv ved en slik eventualitet motsetter vi oss en eskalering av krigen via inngripen fra USA og NATO. Uansett hvem som står bak de kjemiske angrepene vil en eskalert krig med USA og NATO involvert bli katastrofal.

 

Oversatt av: Geir Skavern

Artikkelen  kan lese på orginalspråket på: http://www.peoplesworld.org/no-u-s-nato-intervention-in-syria

Bilde: Svarte søyler med røyk stiger opp etter tungt bombardement av Jobar, øst for Damaskus, 25. august 2013 (AP/Hassan Ammar)

Utskrift E-post

Norges Kommunistiske Parti

 Bokmål -  Nynorsk -  Engelsk

Besøksadresse  Helgesensgate 21, Oslo
Kontaktskjema finner du her Distriktene finner du her
Postadresse Kiledalen 21, 4619 Mosby

Organisasjonsnr: 985 002 967 - Telefon: 994 51 476 (leder) - Kontonr: 7878 05 37247

ARBEIDERMAKT
MOT KAPITALMAKT!