Farvel til eggedosis og bløtkokte egg!

Skrevet . Publisert i 1998

I nær fremtid skal det avgjøres i Stortinget om det blir ja eller nei til at Norge skal inngå en utvidet EØS-avtale. Det denne utvidelsen går ut på er om vi skal si farvel til dagens grensekontroll av matvarer og slaktedyr. Skal vi ha en utvidet EØS-avtale, vil alt EU som godkjenner være klart for våre butikkhyller og middagstallerkener. Da åpner vi samtidig for Salmonella og en mengde sinte bakterier og mikroorganismer som vi i dag er skånet for. Vi sier farvel til eggedosis og bløtkokte egg.

Vi får ikke bare en rekke nye sykdommer, vi må også regne med dødsfall. Andre land i Europa, f. eks. Sverige har allerede erfart dette. Slipper vi først smitte og gjenstridige bakterier inn i landet vårt, er de ikke lette å bli kvitt.

Slik matvarekontrollen er i dag, er det flere instanser som til enhver tid kontrollerer maten som skal ut til forbrukeren. Dukker det opp helseskadelige forhold kan det øyeblikkelig settes inn tiltak. Får vi en utvidet EØS-avtale må tiltak behandles i byråkratiet i Brüssel før noe eventuelt kan gjøres. Vi kan jo forestille oss hvilken forskjell dette utgjør...

På TV kan vi se hvordan levende dyr transporteres gjennom hele EU-området under de grusomste forhold for slakt og produksjon der det er mest lønnsomt. Samtidig sitter EU inne med enorme lagre av jordbruksprodukter. Skal vi, som kan være selvforsynte med kjøtt, være med på dette? Tar vi en tur til Svinesund kan vi få australsk fårikålkjøtt, irsk biff og corned beef fra Botswana. I det kapitalistiske systemet er det alt annet enn fornuften som rår.

Regjeringen må ikke gjøre dette mot oss. At handelsinteresser settes foran helse og miljø har vi sett før, men nok er nok. Dette bør også de som styrer landet vårt innse.

Gro Bjerketvedt
NKP i Østfold

Utskrift