Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Arbeidsløshet

Retten til arbeid er en grunnleggende menneskerett. For arbeiderbevegelsen er det en av de aller viktigste menneskerettighetene, men denne rettigheten krenkes hver dag i Norge som i andre kapitalistiske land.

 

I et kapitalistisk samfunn kan denne menneskeretten aldri innfris fullt ut. Det som her bestemmer om en produksjon skal opprettholdes er verken behovet for produktene eller hensynet til de arbeidende. Det bestemmende er om produksjonen gir fortjeneste - og minst like stor avkastning som hvis kapitalen var plassert i annen virksomhet i Norge eller i utlandet.

 

Økonomien ledes ikke etter en samlet plan ut fra samfunnets og folkets behov, men ut fra storkapitalens ønsker og behov. I et slikt samfunn blir det regelmessig overproduksjon, kriser og arbeidsløshet. Selve det kapitalistiske systemet framkaller det. Så lenge dette systemet består, vil heller ikke krisene og arbeidsløsheten kunne fjernes. En av de alvorligste utfordringene for arbeiderbevegelsen i vår tid er at krisene og arbeidsløsheten øker i omfang, uten at regjeringer og parlamenter i de kapitalistiske land har evnet å snu prosessen.

 

Bare et sosialistisk økonomisk system kan avskaffe arbeidsløsheten. Da vil de viktigste bedriftene og bankene være overtatt av samfunnet. Produksjonen vil ledes etter en samfunnsmessig plan der folkets behov og ikke noen få private eieres fortjeneste vil være det overordnede målet. Det sosialistiske samfunnet er framtidas mål også for arbeiderbevegelsen i vårt land.

Oppdatert: 12. november 2015