Kamerater. 

Vi skal aldri glemme.

I dag er det 51 år siden den fascistiske militærjuntaen, ledet av general Augusto Pinochet, tilrøvet seg makten i Chile, med villig hjelp fra USAs CIA.

Under 50-års markeringen for et år siden ønsket kameratene i Norges Kommunistiske Parti (NKP), mellom andre, barnebarnet til den demokratisk valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende, Pablo Allende, velkommen til møte på kontoret vårt i Oslo. Det ble fruktbare samtaler.

Under kuppet døde president Salvador Allende, som det første offeret i det blodige militærkuppet. Venstreorienterte ledere, inkludert protestsangeren Victor Jara, ble myrdet i løpet av én uke. 

Kuppet i Chile forårsaket 17 år med rigid diktatur. Tusenvis av folk ble fengslet og torturert. 3000 ble drept. Fremdeles er over 1500 politiske fanger sporløst forsvunnet. Barn ble stjålet fra sine biologiske fengslede foreldre og adoptert bort til fremmede. 

I 1990 ble Pinochet kastet ut ved demokratiske valg, og han døde til slutt av alderdom, istedenfor å måtte sone dommen sin. Konsekvenser av diktatorens politikk og konfliktene som fulgte, lever fortsatt videre i Chile den dag i dag; på tross av at Chile i dag er et av de best fungerende demokratier i Latin-Amerika. 

I 2020, etter stort folkelig masseopprør, stemte 78% av befolkningen for endring i første valg-runde. Folket ville avskaffe grunnloven skrevet av militærdiktaturet! De ville gjøre slutt på over 40 år med store forskjeller på fattig og rik, utbytting, undertrykking og voldelige brudd på menneskerettighetene. 

Grunnlaget syntes klart til å gå videre til en åpen demokratisk rettsstat basert på solidaritet, som var fraværende i eksisterende grunnlov. Befolkningen ønsket et humant rettferdig, trygt og fredelig samfunn som rammeverk for sameksistens. Det ville endelig åpnet for verdighet i alle folks liv. De ville ta det store steget for å bygge et nytt Chile!

Ny grunnlovstekst skulle sikre millioner chilenere grunnleggende sosiale og rettslige rettigheter, boliger, anstendig pensjon og retten til helsetjenester. Den mest moderne grunnloven i verden skulle sikre alle like muligheter, med vekt på likeverdighet for barn, kvinner, urfolk og minoriteter. Den skulle sikre retten til anstendig arbeid, økologi, mer makt lokalt demokrati og befolkningens medvirkning, blant andre materielle fremskritt. Støtten var bred, tversgående og mangfoldig. 

Likevel holdt det ikke helt frem til valgurnene i det avgjørende valget. Det endte med et nedslående historisk tilbakeslag da 61, 87% sa nei til ny grunnlov mot alle odds. Høyresidens maktpropaganda sørget, med alle tenkelige midler, nok en gang for at de mektigstes interesser forble uskadde.

Militærkuppet i Chile ble støttet av USA. I dag, kamerater, er fienden den samme. USA-imperialismen er ute etter absolutt verdens herredømme. Vi ser det når internasjonal lov brukes selektivt når det gagner USA og allierte, og når USA blander seg i andre lands anliggender, når USA støtter invasjoner av andre land og når USA søker å styrte demokratier som ikke passer dem. Summen bringer verden til randen av krig med atomvåpen! Dette hindrer utvikling og fred mellom folk.

Vi roper: Fred, frihet, rettferdighet og sosialisme!

Kommunister, sosialister og alle progressive krefter verden over må være på vakt mot, og avvise, fascistiske tendenser som forteller at det ikke er behov for klassekamp. Vi må samles i én front mot USA-imperialismen og dens haier. Vi har ingenting annet å miste enn våre egne lenker.

Som kjent førte kuppet og diktaturet også til en stor flykning-bølge der nesten 6000 chilenere havnet her i Norge, og noen av dere er tilstede her i kveld. 

Avslutningsvis vil jeg lese et vers av Victor Jara til dere:

 

«Nå har jeg en hammer 

og nå har jeg en bjelle

og jeg har en sang å synge

over hele landet.

Rettferdighetens hammer,

frihetens bjelle

Og en sang om fred». 

 

Runa Evensen, leder i Norges Kommunistiske Parti.